«

»

Hvor gammel er finhvalen?

unnamedNu venter vi på at få at vide, hvor gammel den 17 meter lange hanfinhval er, som strandede på kysten ved Blokhus i februar. Da der i 2010 strandede en finhval i Vejle Fjord viste det sig, at den var et sted mellem 130 og 140 år gammel. Ganske vist er det en kendt sag, at store dyr kan blive ældre end små dyr, og finhvaler er verdens næstestørste dyr, men finhvalens alder overraskede alligevel. Grønlandshvaler, som vægtmæssigt er nogle af de største bardehvaler (finhvaler er ligeledes bardehvaler), kan blive over 200 år gamle. Noget af det første, der er blevet fjernet på den døde finhval ved Blokhus, var et øje, som skal bruges til aldersbestemmelse. Som man kan læse i linket er der nogle aminosyrer i øjet, som i løbet af hvalens levetid ændrer sig fra en tilstandsform til en anden, og ved at undersøge, hvor langt denne proces er fremskredet, kan man nogenlunde beregne, hvor gammel hvalen var, da den døde.

http://news.nationalgeographic.com/news/2006/07/060713-whale-eyes_2.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *