«

»

Nogle fisk har supersyn

Det har altid været lidt af en gåde, hvordan nogle fisk – blandt andet laks – som vandrer fra klart havvand op i et vandløb med vand, som er mere eller mindre mørkt af sedimenter, alligevel er i stand til at orientere sig ved hjælp af synet selv under de forringede lysforhold. Nu har forskere fra Washington University School of Medicine opdaget, at disse fisk har et særligt enzym, som kaldes Cyp27c1, som aktiverer en kemisk reaktion i fiskenes øjne, så øjnene bliver bedre til at se under dårlige lysforhold. Enzymet omdanner A-vitamin, som i forvejen er kendt for at forbedre syn i mørke fra en form kaldt A1 til A2. Nogle fisk, som zebrafisk,  er tilmed i stand til at se infrarødt lys, når enzymet bliver aktiveret. Det er et særligt gen, som aktiverer enzymet. Hos mennesker findes et gen, som ligner dette gen, men hos os aktiverer det ikke det særlige lysforstærkende enzym. Der er dog tidligere foretaget forsøg med mennesker, som indtog A2-vitamin, og hvor det faktisk viste sig, at de pågældende fik en forbedret evne til at se i lys nær det infrarøde spektrum.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *